MAS | Disruptie in accountancy? - MAS
info@masnet.be
|
+32 (3) 8704685

Disruptie in accountancy?

Posted by  on 
17 april 2015
  • Image Not Found On Media Library

Samen met  “Pop-up dit” en “Pop-up dat” is “Disruption” misschien wel het buzzwoord van 2015. Deze term wordt wel eens misbruikt of verkeerd geïnterpreteerd. Het is namelijk niet omdat een product goedkoper, sneller en/of handiger is, dat het ook effectief disruptive is.

Volgens Wikipedia is disruptieve innovatie, een innovatie die een nieuwe markt creëert en op termijn een bestaande markt kan laten verdwijnen. Neem nu ‘Uber’ even als voorbeeld, een taxidienst zonder taxi’s. Je kunt discussiëren over de pro’s en contra’s, maar het feit is dat ze er zijn en dat ze niet snel zullen verdwijnen. Diensten als Netflix en Spotify veranderen de manier hoe de markt met media omgaat. Al deze diensten spelen handig in op een nood in de markt, simpelweg om dat het makkelijker te gebruiken is. Het gevolg is dat CD’s en Dvd’s zullen verdwijnen of collector items zullen worden. Men spreekt wel eens van “de een z’n dood is de ander zijn brood”, wel bij disruptieve innovatie kun je eigenlijk spreken van “de een z’n brood is de ander z’n dood”.

De accountancy wereld is lang gespaard geweest van disruptieve innovatie.
Maar hoe vaak en hoeveel tijd verliezen we niet met het verzamelen van facturen, bonnetjes en bankuittreksels? Digitale facturen worden afgeprint, gesorteerd, aan elkaar geniet en vervolgens en aan de boekhouder bezorgd. Die moet dan op zijn beurt in recordtempo al deze informatie gaan verwerken.

“Dit moet toch beter kunnen?”
Vermoedelijk was dit de gedachtegang toen vier jaar geleden Yuki uit het niets tevoorschijn kwam in Nederland. Zij slaagden er in om op een eenvoudige, gebruiksvriendelijke manier een oplossing te bieden om dit heuvel te verhelpen.

Vier jaar later werd Yuki doorontwikkeld voor de Belgische markt.
Laat 1 ding zeker zijn, we kunnen hier wel degelijk spreken van een disruptieve innovatie.

Om dit te benadrukken verscheen onlangs het volgende artikel in de krant:

Disruptie in accountancy

Een boekhouder is dus overbodig? Wel, dat zou een te snelle conclusie zijn.  De moderne boekhouder is dankzij deze software wel degelijk in staat om meer tijd te maken voor zijn of haar klanten, en daar draait het uiteindelijk om. Daar bovenop beschikt de klant over een management tool waar hij al zijn facturen kan opzoeken, zijn betalingen kan voorbereiden en zijn financiële situatie kan analyseren.
Bij MAS zijn we trots dat we dit platform en manier van werken mee in de markt kunnen zetten.

Leave a Comment

Your feedback is valuable for us. Your email will not be published.